De Europese ontbossingsverordening (EURD) bepaalt dat bedrijven vanaf eind 2024 geen goederen of producten op de markt mogen brengen of exporteren die niet vrij zijn van ontbossing. Meer bepaald gaat het over rundvee, palmolie, cacao, koffie, rubber, hout en soja.
Hierop besliste QS eerder dit jaar een add-on module omtrent ontbossingsvrije soja te ontwikkelen, die verplicht wordt vanaf 1 januari 2024. Dit betekent dat alle soja(schroot) die in voeder wordt verwerkt en naar Duitsland wordt uitgevoerd, afgedekt moet worden met een ontbossingsvrij certificaat. Het varkensvlees dat vanuit België naar Duitsland wordt geëxporteerd, valt eveneens onder de scope van de add-on module.
In België behouden we graag het collectief aankoopprogramma van duurzame sojacertificaten dat al jaren toegepast wordt door BFA-leden. QS besloot om de BFA-methodiek (zie QS bijlage 4.3) tijdelijk te erkennen totdat de EU ontbossingsverordening in voege gaat eind 2024. Vanaf dan volstaan de certificaten immers niet meer en legt Europa het systeem van een gescheiden aanvoer van aantoonbaar ontbossingsvrije soja op. Dit akkoord geldt zowel voor voeder als voor varkens(vlees). Voor levering aan Belpork gecertificeerde varkenshouders wijzigt er dus niets.
Ook voor niet-leden heeft BFA een oplossing. Zij kunnen – indien ze FCA gecertificeerd zijn – vanaf 2024 voor het eerst deelnemen aan het collectief aankoopprogramma van de duurzame sojacertificaten. Bedrijven kunnen deze deelname aanvragen bij BFA en dit vóór 1 oktober 2023.
Meer informatie over het collectief aankoopprogramma van BFA vind je terug in de fact sheet ‘Duurzame soja’ op de website van BFA.