Graanoogst 2024: nieuwe kwaliteitsovereenkomst

FCA-bedrijven in de diervoedersector mogen primaire producten aankopen om te verhandelen of om te verwerken in diervoeders. Dit is enkel toegelaten onder bepaalde voorwaarden, vernoemd in het FCA-document “BT-02 – Inkoop: Algemene bepalingen”. Dit houdt onder meer het gebruik van een kwaliteitsovereenkomst in.

Nu de oogstperiode eraan komt, is er een nieuwe versie van de kwaliteitsovereenkomst voor granen beschikbaar op onze website.

Hoe werkt een kwaliteitsovereenkomst?

Vóór de oogstperiode en de ontvangst tekent de primaire producent de kwaliteitsovereenkomst en geeft deze aan de klant. Dit gebeurt bij elke directe aankoop van primaire producten (zowel van dierlijke als van plantaardige oorsprong) bij primaire producenten in de hele wereld.

Nieuwe standaarden voor 2024 voor granen bestemd voor menselijke consumptie

Aangezien het moeilijk is om de eindbestemming van een graansoort te bepalen vóór de oogst, heeft de keerzijde van de kwaliteitsovereenkomst altijd de maximumgehalten aan contaminanten voor gebruik in diervoeder of menselijke consumptie vermeld. Er zijn wijzigingen aangebracht in Verordening (EU) 2023/915, waarvan er een aantal van kracht worden op 1/07/2024. De maximumgehalten voor granen bestemd voor menselijke consumptie zijn geactualiseerd om rekening te houden met de specifieke inwerkingtreding van deze wijzigingen.

Aankoop van primaire producten in België

In België is een kwaliteitsovereenkomst niet voldoende. De aankoop bij Belgische primaire producenten moet in de mate van het mogelijke gebeuren onder de Vegaplan Standaard. In uitzonderlijke gevallen is dit echter niet mogelijk; dan kunnen beide partijen wel gebruik maken van een kwaliteitsovereenkomst.

Voor de oogst van 2024 moet minstens 80% van de aankopen van primaire producten van plantaardige oorsprong gebeuren bij Belgische primaire producenten die beschikken over een Vegaplan Standaard certificatie. Het percentage is van toepassing per groep van primaire producten (bijv. alle granen (tarwe, gerst, maïs, triticale, etc.) of aardappelen (consumptie, verwerking enz.)) samen, op het volume dat in ontvangst genomen wordt van bij Belgische primaire producenten.

Gebruik toegestaan mits bronvermelding (OVOCOM vzw)